Friday, April 12, 2013

Διαγωνισμός 2013

Μάιος 2013


Οι διοργανωτές του ετήσιου Μαθητικού Διαγωνισμού Νότιας Κέρκυρας,
 όπου διεξάγεται στη μνήμη των Δημητρίου και Σοφίας Γκούση απονέμουν

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

εις τον Δάσκαλο Χρήστο Α. Γαστεράτο

για την 20ετή πολύτιμη συμβολή του σε αυτούς


Παράδοση τιμητικής πλακέτας στον Χρήστο Α. Γαστεράτο
για τα 20 χρόνια προσφοράς στο θεσμό από την  Ελένη Α. Γκούση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Γεννήθηκε στις Ριγγλάδες Λευκίμμης τον Απρίλιο του έτους 1939.
Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια, και αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε ως δάσκαλος στον «Άγιο Παντελεήμονα Όρους, στους Οθωνούς και στις Βιταλάδες, όπου με την πτώση της Δικτατορίας υπηρέτησε και ως πρόεδρος της τότε Κοινότητος. Μετά πήρε μετάθεση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης (στις Ριγγλάδες), ως Διευθυντής και παράλληλα ανέλαβε την Διοίκηση της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Λευκιμμαίων επί 23 συναπτά έτη.

Με την προτροπή και ενεργή συμμετοχή του αείμνηστου γιατρού Ανδρέα Γκούση, το έτος 1993, καθιέρωσαν  τον ετήσιο διαγωνισμό έκθεσης για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Νότιας Κέρκυρας, εις μνήμην των γονέων του γιατρού, Δημητρίου και Σοφίας Γκούση. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο θεσμός συνεχίζεται με την αδιάλειπτη συμμετοχή και συμβολή του Χρήστου Γαστεράτου, ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας τους μαθητές της Νότιας Κέρκυρας σε θέματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους.
Η προσφορά του στα κοινά της Νότιας Κέρκυρας είναι πολύτιμη, αφού, μάλιστα, η έντονη δράση του συνοδεύεται από μία σπάνια ανιδιοτέλεια και συνέπεια, αποτελώντας παράδειγμα ενεργού πολίτη και ένθερμου Λευκιμμαίου.
                  ------------------------------------------------------------------------------------------------

20ος Μαθητικός Διαγωνισμός 2013 για τη διατήρηση και προβολή της τοπικής ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της νότιας Κέρκυρας στη μνήμη του Γιατρού Δημητρίου Γ. Γκούση (Μπέη), από τους Αναπλάδες και της συζύγου του Σοφίας.



Οι βραβευθέντες του Μαθητικού Διαγωνισμού- Μάιος 2013
Οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού
Ε' τάξης Δημοτικού Σχολείου Περιβολίου
παρουσία του Διευθυντή του σχολείου κ. Γεωργίου Ρήγου

Το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό 2013 κέρδισε η μαθήτρια της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίου Δήμητρα Ε. Κυπριώτη.
Το βραβείο παραδίδει ο Χρήστος Γαστεράτος







Το 2ο Βραβείο στον Διαγωνισμό 2013 κέρδισε η μαθήτρια της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίου
Σπυριδούλα Α. Μίαρη.

Το Βραβείο παραδίδει ο Σπύρος Κουλούρης      


Το 3ο Βραβείο στον Διαγωνισμό 2013 κέρδισε ο μαθητής της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίου Μιχάλης Θ. Βάρελης. 




Το βραβείο παραδίδει η Άννα Γαστεράτου





                                                                                  Συγχαρητήρια σε όλους!



































ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2013 - ΤΟ ΘΕΜΑ
20ος Μαθητικός Διαγωνισμός 2013 για τη διατήρηση και προβολή της τοπικής ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της νότιας Κέρκυρας στη μνήμη του Γιατρού Δημητρίου Γ. Γκούση (Μπέη), από τους Αναπλάδες και της συζύγου του Σοφίας.

Στη Λευκίμμη, για τρεις δεκαετίες, έδρασε ο ιατρός Δημήτριος Γ. Γκούσης, ο οποίος, με την υποστήριξη της συζύγου του Σοφίας, υπηρέτησε ενσυνείδητα την τοπική κοινωνία, με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα.
Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στη συνείδηση των παλιών Λευκιμμιωτών. Οι νεότεροι μαθαίνουν για τη δράση και το ήθος τους, μέσα από τη δραστηριότητα των απογόνων τους και του εκπαιδευτικού Χρήστου Γαστεράτου, οι οποίοι έχουν θεσπίσει από το 1993 τη διεξαγωγή μαθητικών διαγωνισμών στη Νότια Κέρκυρα.
Σκοπός είναι να εθίσουν τους διαγωνιζόμενους στην ερευνητική διαδικασία και την εργασία προς όφελος του τόπου τους, όπως και να προτρέψουν τους μαθητές στη γνώση, στο σεβασμό και στη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της νότιας Κέρκυρας.


Ο  Ιερός Ναός των Αγίων Σαράντα Περιβολίου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, είναι ένα μνημείο Υστεροβυζαντινής εποχής.
Ο Ναός με τις σπάνιες τοιχογραφίες και το παράπλευρο κτίσμα της κούρτης, που είναι συνδεδεμένα με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου,  καταρρέουν. Με αφορμή την έκκληση των κατοίκων για αναστύλωση του ναού επιθυμούμε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση των νέων για το χώρο αυτό.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού διεξάγεται με τη συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίου Λευκίμμης.

Δ/ντής  Δημοτικού Σχολείου κ.  Γεώργιος  Ρήγος  

Θέμα: «Ο Ιερός Ναός των Αγίων Σαράντα Περιβολίου του 16ου αιώνα».

Πότε ιδρύθηκε, ρυθμός, τοιχογραφίες, αγιογραφίες, ιδιοκτησία, εκκλησιαστικό καθεστώς, μνήμες και γεγονότα σημερινή κατάσταση και σχέδια αποκατάστασης του Ναού.

Συμμετοχή: μαθητές της Ε΄ τάξης Δημοτικού (Δασκάλα κα. Αικατερίνη Μπότου)
Ανάπτυξη: μέχρι 2 σελίδες Α4.
Παράδοση εργασιών: έως την Τρίτη  14 Μαΐου 2013
Απονομή βραβείων: την Τετάρτη 28 Μαΐου 2013

Για τη σύνταξη της εργασίας, μπορείτε να ρωτήσετε του δασκάλους σας, τους δικούς σας ανθρώπους, τους γονείς ή τους παππούδες σας ή άλλα μέλη της κοινότητάς σας, αλλά και να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο και τις Βιβλιοθήκες του Σχολείου σας.
 Σχετικές πληροφορίες και ενημέρωση στο σχολείο έχει αναλάβει ο κ. Σπύρος Κουλούρης, συντ/χος εκπαιδευτικός & συγγραφέας.   

                                                             


No comments:

Post a Comment