Wednesday, March 16, 2011

Το νερό πηγή Ζωής - Τιμητικός Διαγωνισμός 2010



Η αξία του νερού ως του πιο απαραίτητου αγαθού για τη ζωή μας δεν είναι ανάγκη να αποδειχθεί. Στην εποχή μας, όμως, οι κλιματικές αλλαγές και η υπερκατανάλωση που οφείλεται στον υπερπληθυσμό και τις τεράτιες ανάγκες της βιομηχανίας, έχουν προκαλέσει ραγδαία μείωση των αποθεμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Στην Κέρκυρα, η υπερκατανάλωση των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού, κυρίως από την τοπική τουριστική βιομηχανία, έχει προκαλέσει υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα κατά δεκάδες μέτρα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποιότητα του νερού σε επίπεδα πολύ χαμηλά - τα κερκυραϊκά νοικοκυριά δεν έχουν πόσιμο νερό στις βρύσες τους! Παράλληλα, η εγκατάλειψη των πηγαδιών και η μόλυνσή τους, λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και της άναρχης τοποθέτησης αποχετευτικών εγκαταστάσεων, έχει αφαιρέσει έναν ακόμη πόρο νερού για το νησί μας.
Για την αντιμετώπιση του πιεστικού προβλήματος της μείωσης της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτινων πόρων, χρειάζεται η δράση όλων μας, καθώς η εξοικονόμηση νερού και η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από τη μόλυνση είναι υπόθεση συλλογική.

Ο Ανδρέας Δ. Γκούσης το 2008 σε διαδήλωση για την αποτροπή δημιουργίας του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, το κύτταρο του οποίου "χτύπησε" πηγή καθαρού νερού. Αρκετές οι δυσκολίες που συνεπαγόταν η προχωρημένη ηλικία του, όμως η αγάπη του για την Κέρκυρα ήταν πιο δυνατή.

Ο Ανδρέας Δ. Γκούσης ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Κέρκυρα. Για τον λόγο αυτόν, παρά την προχωρημένη του ηλικία, τα τελευταία χρόνια είχε δραστηριοποιηθεί, τόσο γράφοντας άρθρα στον τοπικό Τύπο, όσο και με τη φυσική του παρουσία σε εκδηλώσεις που αφορούσαν τη διασφάλιση των υδάτινων πόρων της Κέρκυρας από πηγές μόλυνσης.


Αρθρο του Ανδρέα Δ. Γκούση για τους υδάτινους πόρους της Κέρκυρας

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι διοργανωτές του Μαθητικού Διαγωνισμού αποφάσισαν, παράλληλα με τον τακτικό διαγωνισμό, το 2010 να πραγματοποιηθεί και τιμητικός διαγωνισμός στη μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντος Ανδρέα Δ. Γκούση, αφιερωμένο στο νερό. Το θέμα του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Αργυράδων, ήταν "Το Νερό στη Ζωή μας", και τη νικητήρια εργασία της μαθήτριας Κωνσταντίνας Καββαδία μπόρείτε να δείτε στο ιστολόγιό μας, στην ανάρτηση με τίτλο "Τιμητικός Διαγωνισμός 2010".

Άρθρο της "Φωνής των Αργυραδιτών" για τον Διαγωνισμό που διοργανώθηκε το 2010 στη μνήμη του Ανδρέα Δ. Γκούση.

No comments:

Post a Comment